Fem en Fredag v.14

Det var ett tag sedan jag gjorde en sådan här nu, tänkte det var dags igen. Kanske till och med kan hålla en lite längre streak?
Följande frågor kommer som vanligt från Elisamatildas blogg och du kan hitta dom HÄR.

  1. Hur känns det i kroppen den här veckan?
  2. Vad gör du för att träna knoppen?
  3. Vilken typ av aktivitet gör en dålig dag till det bättre?
  4. Vad är vardagslyx för dig?
  5. Hur känns det i sinnet om våren?

Hur känns det i kroppen den här veckan?
Kroppen känns mör, jag har jobbat hela påskhelgen. Skulle jobbat freda-lördag med men det visade sig att jag kunde hålla ledigt idag. Veckan avslutades med brunch och spa för att fira min syster som fyller år så blev lite återhämtning där. Fast man blir så trött av spa, eller det är bara jag?

Vad gör du för att träna knoppen?
Läser böcker, lyssnar på poddar. Försöker lära mig något nytt varje dag, stort som smått. Lyssnar och tar in omvärlden. Spelar wordfeud, quizkampen och CrossBoss på kvällarna innan jag går och lägger mig. Ibland löser jag nonogram på nätet med.

Vilken typ av aktivitet gör en dålig dag till det bättre?
Gosa med mina katter gör alltid tillvaron bättre! Annars är en promenad eller en runda discgolf väldigt trevligt. Att pyssla i köket är också fin terapi!

Vad är vardagslyx för dig?
Att laga en riktigt god middag och gärna dela den med någon man tycker om. 🙂

Hur känns det i sinnet om våren?
Glatt och sprudlande!

Årets odling är på g!

I veckan har jag äntligen fått tummarna ur att få igång några av årets grödor. I år testar jag att förså i fiberkrukor som får stå i uppblåsta plastpåsar i mitt lilla fönster-växthus från Ikea. Vars en egen kuvös! Några av sakerna har börjat titta upp, andra tar lite mer tid på sig.

Det jag har försått är selleri, basilika, gurka samt två olika sorters chili (tabasco och razzmatazz).

Vitlök är sådd sen i vintras men har tittat upp och ser ut att ha tagit sig allihopa. Sen ska även lite bönor och ärtor sås men det blir direktsådd ute i slutet av april tänkte jag. 🙂 Lite bladgrönt, persilja och lite vackert ska också få plats.

Så hur blev fortsättningen?

Long time no see. Fortsättningen är pågående såklart men eftersom det var ett tag jag kikade in tänkte jag ge en liten update på hur det går. Skvallrade ju om att det skulle bli en del förändringar framöver…

Sen sist så är väl dom största grejerna att Nicklas har flyttat ut, förlovning bruten och förhållande lika så. Vi är dock fortfarande vänner och umgås en del men i övrigt fortsätter vi på vars ett håll. Det har varit en del att stå i. Lägenhetsletande till honom, vilket dock gick riktigt snabbt. Flytt, inköp av nya möbler för min del. Komma i ordning, gråtit en skvätt eller ett par, försökt att gå vidare. Lära mig att sova själv, lättare sagt än gjort men det går framåt. Vi höll ändå i 8 år så det är inget man lägger bakom sig i en handvändning. Ångrar inte ett enda av dom dock och tror båda kom ut som andra människor.

Istället för Nicklas har två små katter fått flytta in. Så säg hej till Signe och Iris! Ovärderligt sällskap just nu. Busiga drygt 4 månaders kattungar som förgyller vardagen.

Iris ⬅️➡️ Signe

Som om detta inte var nog fyller jag dessutom 30 imorgon. Är ingen stor firare. Speciellt inte nu när inget är som man hade tänkt sig. Men det ska nog bli bra det också. Hade det inte varit för pandemin hade jag funderat på att åka iväg utomlands, själv. Men nu är ju inte det någon möjlighet. Istället vet jag att mamma har planerat något för mig fredag-lördag. Ingen aning om vad. Och på lördag-söndag blir det en tur till pappa också så han och min faster kan få fira med. Så grattis till mig, eller något sådant. Jag återkommer i början av nästa vecka hur födelsedagshelgen blev! 🎂

God fortsättning

Då var det 2021! ✨

Försöker välkomna det nya året med ett öppet sinne. Det kommer antagligen ske en del förändringar framöver. Både dåliga och bra. Men vi gör det bästa av allt och fokus ska bli på att må bra!

Jag och Nicklas firade ensamma denna gången. Som så många andra antar jag. Dock inte på hemmaplan, vi ligger ett par nätter på hotell uppe i Växjö. Hittade ett för ett bra pris där det ingick både frukost, eftermiddagsfika och kvällsmat. Himla trevligt, lugnt och väl organiserat.

Nyårsafton kunde man köpa till förrätt och efterrätt till en billig peng, vilket vi gjorde. Även vars ett glas vin slank ner. Lite kortspel för att fördriva tiden och sen tog vi en promenad ner till sjön där man kunde betrakta fyrverkierna.

Vitt till mig, rött till Nicklas. Toast skagen – kycklingfilé, potatisgratäng och bea – ostkaka (är man i Småland så är man 😂)

December, hur gick det till?!

Jag kan inte riktigt smälta att det är december faktiskt. Trots att året har varit lite speciellt och drygt har det ändå gått ganska snabbt.

Det har blivit väldigt få inlägg senaste tiden. Ibland blir det bara så. Haft mycket att göra, varit riktigt trött, bytt avdelning på jobbet, gjort ett besök till akuten pga vass kökskniv. Lite annorlunda med akutbesök i dessa tider men jag tror jag tar det i ett separat inlägg lite senare under dagen eller imorgon.

Just nu sitter jag på bussen till jobbet. Snart framme. Ville bara kika in och kolla läget. Hur mår allihopa? 😊

Hemmagjorda köttbullar

Köttbullar, vem gillar inte det? Hemmalagade är givetvis bäst, det tycker jag om mer eller mindre allt. Dock tycker jag det är en av dom drygaste rätterna att göra så det blir rätt sällan. Nu hade jag varit sugen på det ett bra tag så fick snällt ställa mig och göra det. Och fast det är drygt är det alltid värt det!

Som vanligt utan recept och mått. Men jag tog ströbröd och blandade med en skvätt grädde i en skål och lät det svälla. Sen hade jag i fläskfärs, salt, vitpeppar, kryddpeppar och stekt finhackad lök. Blandade, rullade och stekte i smör.

Stekskyn använde jag sen i såsen. Jag hade även gjort lite snabb pressgurka utan press på morgonen som fått stå och dra. Körde gurka tunnt på mandolinen. Lite salt och vitpeppar. En skvätt strösocker och en skvätt ättika. Liiite vatten efter behov, gurkan släpper en hel del med. I med lite persilja. Smaka av efter en stund och tillsätt eventuellt mer av vad som saknas. Jag tror jag tillsatte socker i två omgångar för att få den riktigt bra.

Sen serverades det hela med kokt potatis och lingonsylt också. 😋

Husmanskost när den är som bäst, i klass med vilken söndagsstek som helst!

Carbonara, på riktigt?

Alltså, carbonara. Denna ständigt omdiskuterade rätt. Jag är uppväxt med en högst otraditionell carbonara. Den är supergod! Men det är faktiskt en helt annan rätt.

Enligt tradition hör mjölkprodukter, lök och vitlök inte hemma i denna rätt. Det ska vara pasta, pancetta, ägg, parmesan och svartpeppar. Punkt.

Jag har inte riktigt rätt ingredienser men ganska nära. Fullkornspasta, bacon, ägg. Hade ingen parmesan så det blev lite lagrad herrgård och lite tråkig gouda. Det jag hade hemma helt enkelt! Vad som inte syns på bilden är hackad lök och vitlök.

Har stekt baconen på medelvärme, efter en stund tillsatt lök och vitlök. Kokat pastan till al dente och därefter lyft över i pannan, häll inte ut pastavattnet! Tagit bort från värmen och vänt runt och sen tillsatt ägget och osten som jag hade rört ihop till en smet. Rör runt väl så ostsmeten blandas ut med pastan. Tillsätt lite pastavatten en sked i taget och rör runt tills du har en blank ostsås som täcker all pasta. Toppa med nymalen svartpeppar! 😍

Den jag växt upp med hemma är stekt bacon med lök, kokt pasta. Och vid sidan en kall sås av grädde, ägg, salt och svartpeppar som man själv hällde på tallriken. Jättegott, men absolut inte carbonara.

Hur gör du carbonara?

En ny kärlek

Ni vet när man bara kärat ner sig totalt i något? När man bara vill ha mer, allt är så vackert och världen är underbar? Känner lite så när jag pillar med mina växter. Har aldrig riktigt fått kläm på drt där med växter. Men det börjar ta dig och det är så himla givande!

Idag har jag höststädat på loftgången. Samlat ihop den gamla jorden som ska få åka till tippen. Fick även planterat lite vitlök. Kanske lite i tidigaste laget för Skåne men hellre för tidigt än för sent tänker jag. Det blev en sort som heter Dukat. En Tjeckisk variant som ska ha bra lagrings-egenskaper.

Har även pysslat med växterna inne. Städat av alla fönsterbrädor. Flyttat runt lite. Svärmorstungan har fått flytta in i sovrummet. Novemberkaktusen ska planteras om helt. Fick den av pappas sambo efter att deras katter hade misshandlat den.

Mitt lilla växthus har bytt fönster. Är inte så mycket i det just nu. Bara lite basilika som än så länge håller sig vid liv. Mina orkidéer har också fått flytta fönster. Såg att den ena har fått en helt ny blomstängel. Hur sköter ni era orkidéer? Mina står i vatten hel tiden efter tips från en kompis. Verkar fungera toppen!

I det sista fönstret har då min nya kärlek fått flytta in! Eller flera stycken faktiskt. Fick ett par olika palettblad av en väninna för ett tag sedan. Idag har jag planterat dom. Och jag är så nöjd! Dom är så fina och jag vill ha fler. Mångfalden är ju fantastisk! 💞

Sorterna är Fantasy, Gilda, Black Prince och Rodeo Drive 🌱

I övrigt har det varit en händelserik dag. Det är en ledig fredag för mig för jag ska jobba helg. Förutom sovmorgon och ovanstående har jag även hunnit med att baka surdegsbröd (pågående), klippa mig med lite (läs mycket) hjälp av Nicklas samt ta lite extra hand om fötterna.

Av spillet från surdegen gjorde jag pannkakor. Blev myclet bra och känns väldigt mycket bättre än att hälla ut i vasken. 🥞
Syns kanske inte så mycket men jag är nöjd! Sidecut och undercut (som ej syns på bilden) samt tagit en bra bit av topparna på det som blev kvar. Är gladare än jag ser ut, bara väldigt trött med.

Fem en fredag V.40

Så var det dags för veckans frågor. Jag jobbar fortfarande på problemet med bilder, den som väntar på något gott vet ni!
Som vanligen kommer frågorna från Elisamatildas blogg och veckans tema är irritationsobjekt.

Frågorna lyder som följande:

  1. Vad retar du dig på när du går ut och äter?
  2. Vad retar du dig på under tv-tittande?
  3. Vad retar du dig på när det kommer till språk/grammatik?
  4. Vad är något du retar upp dig på i hemmet?
  5. Vad är något du gör som retar andra?

Vad retar du dig på när du går ut och äter?
Att personalen ALLTID kommer och frågar om det smakar bra just när man stoppat mat i munnen och sen inte syns till alls när man vill betala och lämna.

Vad retar du dig på under tv-tittande?
Oftast mig själv, att jag sååå lätt tappar koncentrationsförmågan och plötsligt kan inse att jag inte vet vad som hänt senaste kvarten. Annars att folk försöker prata med mig, alternativt att dom pratar med varandra så man inte hör.

Vad retar du dig på när det kommer till språk/grammatik?
Oj, alldeles för mycket för mitt eget bästa. Påhittade uttryck som inte någon riktigt förstår. Särskrivningar. När människor inte kan skilja på att/och eller han/honom. Min kära sambo prickar in speciellt dom sista två, haha!

Vad är något du retar upp dig på i hemmet?
Att vi båda är så otroligt lata och slarviga så att vi aldrig lyckas ha det städat max 2 dagar.

Vad är något du gör som retar andra?
Antagligen ganska mycket men kan bara uttrycka mig om det som sägs till mig. Jag rättar andras tal (med andras, läs min sambos. Se fråga 3). Sen har jag en tendens att feltolka allt som går att feltolka med mening. Något Nicklas nog stör sig på mer än han vågar erkänna för mig.