Hemmagjord sirap – äppel/päron

Med inspiration från Facebook har jag testat göra egen sirap. Det kan man visst göra av det mesta har det visat sig.

Mitt första försök blev på lite päron jag hittade i frysen samt ett par skruttiga äpplen. Principen är ganska enkel – sjud en stund med vatten. Sila av, tillsätt socker ca 1:1 (volym) till vätskan och låt sjuda igen tills det blir tjockt. Sen är det bara att hälla upp på burkar och låta det svalna.

Grovt rensade och skurna i bitar. Vatten så det räcker på ett ungefär. Redo för sjudning på medelvärme. Tror jag körde det ca 30 minuter bara
Efter sjudning, inte lika snyggt. Men väldoftande och redo för att silas!
Har man ingen saftsil får man vara påhittig! En tunnare kökshandduk eller kanske en bit av ett lakan fungerar lika bra.
Upphällt på burkar! Fick en fin gyllene brunröd färg efter sjudning en med socker. Låt svalna innan lock sätta på så bildas det inte kondens i burkarna.

Efter silning fick jag fruktköttet över. Kokt i vatten och med en hel del smak och sötma borta. Vill undvika att slänga för mycket som går att använda till annat så jag tog stavmixern och körde det till ett mos som jag tänker använda i nästa surdegsbak. Måste bara vänta tills det finns plats i frysen med! 😅

One thought on “Hemmagjord sirap – äppel/päron

  1. Rickard 17 augusti, 2020 / 15:38

    Ser ju hur gott ut som helst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *