Inlagd gurka och fänkål

I dagarna som gått har det pysslats mer i köket. Hade ju köpt 2,5 kg inläggningsgurka som skulle tas hand om och även en fänkål.

Gurkan blev det både salt- och ättiksgurka av. Recepten på dessa har jag tagit på Sara Bäckmos blogg men sen gjort lite som jag själv velat också. Länkar till recepten längst ner i inlägget för den som också är i pysseltagen. Har dock inte smakat ännu så kan inte säga huruvida dom är bra eller inte. Men det är dom säkert!

⬅️ Hel saltgurka, gott till det mesta. Allt från ostmackan till den mesta maten.
⬆️ Ättiksgurka, mums på leverpastejmackan!
➡️ Skivad saltgurka, perfekt till hamburgaren.

Så fänkålen då. Ett experiment rakt igenom. Har inte så stor erfarenhet av just fänkål och den jag har är inget bra. Har ju en viss smak av lakrits som jag verkligen inte gillar. Men jag kan ändå se potentialen i vissa rätter om man inte låter det ta överhand. Speciellt till fisk.

Jag tänkte att det kanske går att lägga in den med så jag googlade lite och jovisst. Hittade två smakvarianter som jag beslutade mig att testa, hade recept som jag följde ungefär men gör som vanligt mina egna twister. Mest av lathet faktiskt. Länkar till mina inspirationer för även dessa kommer längst ner i inlägget.

Först ut – rivet skal av citrus (jag har både lime och citron) och chili.
Andra varianten blev med saffran. Har en känsla av att denna blir sämst men kul att testa. Tror den blir för specifik i smakerna.

Recepten och kort beskrivning av mina modifikationer följer här:

  • Saltgurka: Jag hade inte tillgång till svartvinbärsblad så dessa skippade jag. Smaksatte även med lite chili och vitlök i lagen.
  • Ättiksgurka: Ingen vitlök i denna utan tog istället i gula och bruna senapsfrön. Det är mer klassisk ättiksgurka för mig! Vätskade ur gurkan innan inläggning för extra krisp enligt recept ovan.
  • Inlagd fänkål med citron/chili: Inte så mycket förändringar förutom att jag hade både citron- och limeskal. Saltade fänkålen enligt receptet nedan innan inläggning.
  • Inlagd fänkål med saffran: Orkade inte krångla med en lag till när jag ändå skulle göra en till ovanstående. Så det enda jag tagit härifrån är saltning innan och smaksättning.
Även dessa får stå ett par dagar innan provsmakning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *